Utorak, 28 Kolovoz 2012 00:23

Županja: Dan polja šećerne repe Sladorane d.d.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Županja: Dan polja šećerne repe Sladorane d.d. Županja: Dan polja šećerne repe Sladorane d.d.
Tradicionalna manifestacija Dan polja šećerne repe u organizaciji županjske Sladorane održana je jučer u Cerni, gdje je proizvođačima predstavljeno pokusno polje na OPG-u Mirka Boškovića. Na polju se testiraju dosadašnje i nove sorte šećerne repe radi povećanja kvalitete i prinosa, što je ključno za konkurentnost hrvatskih proizvođača na tržištu EU.
Viro i Sladorana s kooperantima kontinuirano rade na podizanju kvalitete šećerne repe pružajući im financijsku i stručnu pomoć. Predsjednik Uprave Sladorane Luka Burilović najavio je da će ovogodišnja kampanja početi oko 10. rujna, do kada bi trebala pasti i kiša koja će omogućiti i olakšati vađenje repe. Podsjetio je na to da je cijena repe ovogodišnjeg roda 300 kuna za tonu.
Zbog suše koja nije poštedjela ni repu, a procjenjuje se da će urod biti manji za 20 do 25 posto, predsjednik Uprave Vira Željko Zadro poručio je da će vlasnici šećerane izići u susret onim proizvođačima koje je suša najviše pogodila. Burilović je ponovio da će se voditi računa o kooperantima s ekstremno niskim urodom i omogućiti im se prolongirano plaćanje dugova prema Sladorani. Sirovinska služba, istaknuo je Javor Katušić, pomoćnik direktora Viro kooperacije i voditelj sirovinskog područja Županja, u protekla dva tjedna uzela je uzorke i obavila pred kampanjsku analizu stanja repe.
Rezultati nisu sjajni, ali nisu ni tako loši. Očekivani prinosi su između 45 i 50 tona po hektaru, digestija je prilično visoka i u prosjeku iznosi 16,5 posto, što će proizvođačima jamčiti da će repa i dalje biti dohodovna kultura.
Glas Slavonije: M.Lešić Omerović
Pročitano 19954 puta

Galerija slika

© 2012. Sladorana d.d. | Sva prava pridržana

Alba marketing // Izrada Web stranica // SEO // Internet oglašavanje