Četvrtak, 12 Srpanj 2012 01:19

Županja: Usjevi šećerne repe na sirovinskom području Sladorane u dobrom stanju

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
Županja: Usjevi šećerne repe na sirovinskom području Sladorane u dobrom stanju Županja: Usjevi šećerne repe na sirovinskom području Sladorane u dobrom stanju

Usjevi šećerne repe na sirovinskom području Sladorane su zahvaljujući dovoljnim količinama oborina krajem travnja i tijekom svibnja  nadoknadili zaostatak u fiziološkom razvoju početkom vegetacije, te su u za šećernu repu najintenzivniji period rasta i razvoja (početak srpnja), ušli sa normalno razvijenim lisnim aparatom, i u dobroj kondiciji. To se odnosi i na presijane površine koje su također dobrog izgleda i stanja  te morfološki ne zaostaju značajnije,  iako će zbog njihove zakašnjela fiziologije u slučaju daljnjih ekstremnih sušnih uvjeta biti u znatno lošijoj situaciji od repa posijanih u normalnim terminima sjetve.

Visoke temperature i novi periodi suhog vremena koji se sada već proteže u kontinuitetu gotovo mjesec dana (lipanj sa manje od 30 mm), prijete lošim uvjetima za nastavak vegetacije (slaba pristupaćnost hranjiva, manji intenzitet fotosinteze i usporena akumulacija suhe tvari) i u konačnici smanjenjem očekivanih prinosa .
U pogledu zdravstvenog stanja, može se reći da je repa u dobrom stanju budući da su uvjeti za razvoj cerkospore manje povoljni (smanjena vlaga zraka i izostanak oborina), te je i inkubacija gljive usporena, što je još više onemogućeno provedenom fungicidnom zaštitom.

Zamječene su manje štete od lisne sovice koje su zbog izmjene generacija zaustavljene.

Iako je zaštita od korova bila znatno otežana zbog nemogućnosti pravovremenog ulaska u usjeve, stanje čistoće od korova je na većini površina zadovoljavajuće te se rade uspješni graminicidni tretmani (uskolisni korovi).

Zaključno, trenutno potencijal postizanja željenih prinosa, međutim, trenutne vremenske prilike kao i najava trajanja tih prilika (suša i visoke temperature) predstavljaju realnu opasnost za dostizanje planiranih rezultata. Naprotiv, ukoliko do značajnijih oborina ne dođe u kritičnom periodu za repu – druga polovica srpnja i početak kolovoza, moguć je veliki prinosni podbačaj.

mr.sc. Ivo Rešić

Pročitano 18654 puta
© 2012. Sladorana d.d. | Sva prava pridržana

Alba marketing // Izrada Web stranica // SEO // Internet oglašavanje