Petak, 24 Veljača 2012 08:41

U organizaciji Sladorane, nizozemski stručnjaci održali predavanje proizvođačima mlijeka

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
U organizaciji Sladorane, nizozemski stručnjaci održali predavanje proizvođačima mlijeka U organizaciji Sladorane, nizozemski stručnjaci održali predavanje proizvođačima mlijeka

Oko 150 proizvođača mlijeka s područja Vukovarsko-srijemske županije, bosanske Posavine i Srbije okupilo se jučer u Županji na stručnom predavanju u organizaciji županjske Sladorane. O prijelaznoj hranidbi krava, mestitisu kod muznih krava i primjeni sladoliqa u ishrani goveda govorili su eminentni stručnjaci iz Nizozemske- This van Gastern i Reionoud van Gent te Marko Vučićević, voditelj proizvodnje Sladoliqa u županjskoj Sladorani. Skupu je nazočila i veleposlanica Kraljevine Nizozemske u RH Stella Ronner- Grubačić, koja je podsjetila na suradnju dvije zemlje, posebice na području poljoprivrede.

Poručila je kako Nizozemska pozdravlja svaku novu inicijativu i dobar i kvalitetan proizvod, pa tako i dopunsko tekuće krmivo Sladoliq na bazi melase za krave u laktacijskom periodu, posebice stoga što je mljekarstvo u Nizozemskoj jedan od vodećih sektora u poljoprivrednoj proizvodnji. Tim više što je sve izraženiji globalni trend rasta potražnje za mliječnim proizvodima. Naglasila je da kao prijatelji i ravnopravni partneri žele unaprijediti međudržavnu suradnju s Hrvatskom i pratiti je na europskome putu. Goste je pozdravio  predsjednik Uprave Sladorane Luka Burilović, a potom im se obratio i predsjednik Nadzornog odbora Vira i Sladorane Marinko Zadro.

Upozorio je kako je jedan od najvećih problema domaćih proizvođača nedostatak znanja o tome kako unaprijediti proizvodnju te kvalitetno i racionalno proizvoditi, kao što to čine mljekari u Nizozemskoj. Istaknuo je kako su nusproizvodi šećerne repe, kao što su repin rezanac i melasa, vrlo interesantni i korisni za ishranu domaćih životinja. Ustvrdio je kako su sva ispitivanja i pokusi s melasom i sladoliqom, kao prirodnim proizvodom,  pokazali da njihova primjena daje bar litru mlijeka više po grlu.

A bez primjene racionalnijih načina i mogućnosti proizvodnje, upozorio je Zadro, teško se može očekivati napredak, bolji rezultati u proizvodnji mlijeka i veća konkurentnost. Zato se u Sladorani maksimalno trude pratiti i prikupiti potrebna znanja i podijeliti ih s proizvođačima, o čemu svjedoči i jučerašnja edukacija. Inače, iskustva pri upotrebi Sladoliqa na farmama u Popovcu i Jabučnom ritu te farmi ovaca Špin, pokazala su da je prosječna dnevna proizvodnja mlijeka po grlu povećana do tri litre, poboljšana njegova kvaliteta povećanjem mliječne masti te bolji energetski status. No, ovo dopunsko krmivo nije rezervirano samo za velike farme koje koriste suvremene metode prehrane , već je isplativo i za manje uzgajivače koji svojim kravama ne mogu priuštiti visokosoficticirane metode prehrane te uzgajivačima ovaca i koza pri proizvodnji mlijeka. Značaj Sladoliqa proizvođači sve više prepoznaju i izvan granica Hrvatske, a Sladorana je i vodeći proizvođač proteinskog praha i repinog rezanca, vrlo bitnih u prehrani stoke, za koji su veliki interes pokazale čak i Južna Koreja i Saudijska Arabija.

Pročitano 58245 puta

Galerija slika

© 2012. Sladorana d.d. | Sva prava pridržana

Alba marketing // Izrada Web stranica // SEO // Internet oglašavanje